Back to school met ADHD

carl-jorgensen-leyUrzdwurc-unsplash

Voor veel kinderen zal de school weer gaan starten volgende week. Voor sommige ouders voelt dit als een geschenk uit de hemel, omdat ze zes weken thuis zijn geweest met hun kinderen. Zes weken lang: ‘Ik verveel me’, ‘Er is niemand om mee te spelen’, ‘Waarom moet ik aankleden’ en Hoezo mag ik niet de hele dag gamen?’ kan namelijk best wel een aanslag zijn op je gemoedsrust. Andere ouders kunnen het juist weer enorm jammer vinden, omdat ze de tijd en het thuis zijn met hun kinderen erg gaan missen. Elke dag op je eigen tijd opstaan, relaxed ontbijten, veel knuffelen met je kroost, meer dan eens per dag ‘je bent de liefste papa/mama’ horen doet ook iets met een mens. En er kan natuurlijk sprake zijn van een tweestrijd, waarbij je beide ervaart. Dit kan voor iedereen weer anders zijn.

Ouders van kinderen met ADHD kunnen extra gespannen zijn. Er moet weer opnieuw een structuur gevonden worden. Misschien zie je als ouder op tegen de ochtendroutine die altijd voor discussies of ruzie zorgt, ben je bang voor telefoontjes vanuit school omdat je spruit weer iets heeft uitgehaald of heb je geen idee hoe je je kind weer een jaar lang aan zijn huiswerk krijgt. In dat geval levert de start van het schooljaar stress en spanningen op. En ik kan je vertellen dat bij teveel stress en spanningen, je brein de neiging heeft om op slot te gaan. En bij je kind juist meer verzet zal laten zien.

Een tip hierbij is om je kind te laten wennen aan de start van het schooljaar, zodat zijn brein op een rustig moment de informatie kan verwerken. Ga van tevoren al even samen zitten. Bedenk samen hoe de ochtend routine eruit zal gaan zien: welke taken worden verwacht, waar is nog hulp bij nodig, kan het maken van een schema helpend zijn, zijn plaatjes handig om het te onthouden? Laat je kind bijvoorbeeld een kleine planning knutselen. Op die manier slaat de informatie zich al op in zijn brein. Bedenk allebei hoe je zult reageren wanneer het niet lekker loopt. Voor kinderen met ADHD geldt: ‘hoe voorspelbaarder hoe beter’.

Na school is het enorm belangrijk om af te schalen. Na een drukke schooldag vol prikkels is het hoofd vol. Omdat je kind misschien nog druk gedrag laat zien als het uit school komt, kun je denken dat hij energie over heeft. Maar het feit is dat er in zijn hoofd al teveel informatie is opgeslagen om te verwerken. Bij kinderen met ADHD is de kans groot dat hier ook veel negatieve ervaringen bij zitten, omdat ze net iets vaker gewaarschuwd worden voor hun gedrag dan anderen. De mogelijkheid om aandacht vast te houden is uitgeput en de positieve hormonen zijn uitgewerkt. De balans moet eerst hersteld worden voordat er ruimte is voor nieuwe dingen. Want anders loopt al snel de spreekwoordelijke emmer opeens over en beland je in strijd met je kind. Zet je kind dus niet meteen aan zijn huiswerk, maar laat het eerst iets doen ter ontspanning. Dit creëert ruimte in het hoofd en positieve hormonen in het lijf.

Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je meteen de spelcomputer of youtube van de plank haalt. Deze zaken zorgen in de meeste gevallen juist voor een nog drukker hoofd en verhoging van stresshormonen vanwege het competitieve element dat de meeste spellen hebben. Laat je kind buiten spelen, voetballen met anderen kinderen, tekenen, kleuren, helpen met koken etc. Je zult zien dat dit op termijn ruimte creëert om daarna weer een taak te kunnen doen die minder leuk is, zoals huiswerk. Zorg er wel voor dat je je kind niet te laat aan zijn huiswerk laat beginnen. Laat op de avond is de batterij vaak nagenoeg leeg. Succes, you got this!

Sharing is caring