Ouderschap na scheiding

Als het binnen je relatie langere tijd niet goed gaat, kun je overwegen om uit elkaar te gaan. Wanneer je kinderen hebt, kan dit een scheiding extra ingewikkeld maken. Een scheiding is dan namelijk nooit echt ‘klaar. En of dat je de andere ouder nu wel of niet wil blijven zien, je blijft wel altijd beiden ouder voor je kind(eren). En dat vraagt iets van je. Van jou als mens en als ouder, maar ook van jullie kind(eren). 

Dat dit niet altijd even gemakkelijk is mag duidelijk zijn. Bij sommige ouders verloopt dit proces van ouderschapsreorganisatie helemaal vanzelf, terwijl bij andere ouders een scheiding resulteert in jarenlange conflicten. Er bestaat niet zoiets als een perfecte scheiding. En je hoeft hierin als ouder ook niet perfect te zijn. Wél is het goed om je bewust te zijn van wat jouw kinderen van jou nodig hebben aan steun, stimulering en sturing.

Mijn voorkeur gaat ernaar uit om zaken op te lossen zonder langdurige, dure procedures en waar mogelijk zonder tussenkomst van de rechter. Dit kun je als ouders doen in de vorm van overlegscheiden. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het conflict al zo’n bezit heeft genomen van jullie situatie, dat overleg (tijdelijk) niet mogelijk is. In dat geval kan ik jullie ondersteunen met jullie ouderschapsreorganisatie in de vorm van scheidingscoaching. Tijdens het traject:

– onderzoek je de verschillende vormen van samen opvoeden na scheiden
– leer je het ouderschap tussen jou en je kind(eren) op jouw grond zo goed mogelijk vorm geven
– vind je harmonie in je ouderschap
– breng je rust terug voor je kind(eren)
– krijg je ondersteuning bij (het vormgeven van) begeleide omgang indien nodig

Mocht je hier meer vragen over hebben, neem dan gerust contact met mij op.