Relatietherapie

Je weet misschien al dat een relatie hard werken kan zijn. Een fijne relatie kan betekenis geven aan je leven. Daarom ga je misschien door, ook als het moeilijk is. Soms heb je het gevoel dat het niet meer zo soepel loopt als in het begin van je relatie. Wanneer er veel is gebeurd kunnen heftige emoties ontstaan of er zijn ruzies. Er is onbegrip, wantrouwen, of je voelt je verwijderd van elkaar. Wat je in het begin juist heel erg leuk aan je partner vond, wordt later soms een bron van ergernis. Dan is het niet gemakkelijk om er met zijn tweeën uit te komen. Er kan gemerkt of ongemerkt een patroon ontstaan zijn dat niet zomaar te stoppen is. Misschien denk je er zelfs over om uit elkaar te gaan.

Waar ik je bij kan helpen is om naar de behoefte van jou of jullie als koppel te kijken. Daarom zullen we eerst op onderzoek uitgaan naar jouw hechtingsangsten en hechtingsbehoeften.

Om iets te kunnen veranderen binnen een relatie is het vervolgens belangrijk dat er verbinding is tussen de betrokkenen. Daarom zullen we oefenen in het hebben van meer begrip voor de ander, leren aansluiten en communiceren vanuit respect en autonomie. Dit doen we met behulp van systeemgesprekken en ervaringsgerichte oefeningen vanuit ACT. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie, die ook wel relatie- en gezinstherapie wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke anderen zoals een partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken kunnen worden bij de therapie. Samen kijken we wie voor jullie deze belangrijke mensen zijn. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een derde generatie gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die echt belangrijk zijn (Commitment). 

Met behulp een aantal gesprekken leer je:

> patronen in je relatie herkennen
> welke patronen constructief of destructief zijn
> of je gedrag ook de gewenste boodschap overbrengt

Mocht je je afvragen wat ik voor jullie kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.