Relatietherapie

Je weet misschien al dat een relatie hard werken kan zijn. Een fijne relatie kan betekenis geven aan je leven. Daarom ga je misschien door, ook als het moeilijk is. Soms heb je het gevoel dat het niet meer zo soepel loopt als in het begin van je relatie. Wanneer er veel is gebeurd kunnen heftige emoties ontstaan of er zijn ruzies. Er is onbegrip, wantrouwen, of je voelt je verwijderd van elkaar. Wat je in het begin juist heel erg leuk aan je partner vond, wordt later soms een bron van ergernis. Dan is het niet gemakkelijk om er met zijn tweeën uit te komen. Er kan gemerkt of ongemerkt een patroon ontstaan zijn dat niet zomaar te stoppen is. Misschien denk je er zelfs over om uit elkaar te gaan.

Helaas heb ook ik geen toverstafje waarmee ik gouden tips kan toveren, elke situatie is namelijk weer anders. Waar ik je wel bij kan helpen is om naar de behoeftes van jullie als koppel te kijken. Om iets te kunnen veranderen binnen een relatie is het belangrijk dat er allereerst verbinding is tussen de betrokkenen. Daarom zullen we eerst samen op onderzoek uitgaan naar jullie hechtingsangsten en hechtingsbehoeften.

Vanuit daar kunnen we oefenen in het hebben van meer begrip voor elkaar, leren aansluiten en communiceren vanuit respect en autonomie. Dit kunnen we doen met behulp van systeemgesprekken. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie, die ook wel relatie- en gezinstherapie wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke anderen zoals een partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken kunnen worden bij de therapie. Samen kijken we wie voor jullie deze belangrijke mensen zijn.

Met behulp van systeemgesprekken leer je:

 – patronen in je relatie herkennen
– welke patronen constructief of destructief zijn
– of je gedrag ook de gewenste boodschap overbrengt

Uiteindelijk leer je de ruzies te stoppen en op een andere, meer verbindende manier een gesprek aan te gaan. Je krijgt van mij uitleg, tips en oefeningen. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Je houdt hierbij eigen regie op het proces en samen proberen we tot een maatwerk oplossing te komen voor jou en jullie relatie.

Mocht je je afvragen wat ik voor jullie kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.