Gezinstherapie

Allereerst wil ik je een compliment geven. Je bent waarschijnlijk op deze pagina beland, omdat je het beste wil voor jouw gezin of dat van een gezin in jouw omgeving. Hiermee heb je de eerste stap gezet en de ervaring leert dat dit vaak de moeilijkste stap is.

Wanneer je de wereld bekijkt door de ogen van een kind, ziet alles er heel anders uit. Zij voelen en ervaren de wereld op hun eigen wijze. Een kind beleeft de wereld soms heel intens, spannend en groot. Ze groeien, verwonderen en onderzoeken. En het is aan ouders om hen daarin te begeleiden. Soms gaat dit niet vanzelf en heeft dit gevolgen voor jullie gezin. 

Helaas heb ook ik geen toverstafje waarmee ik gouden tips kan toveren, elke situatie is namelijk weer anders. Waar ik je wel bij kan helpen is om naar de behoeftes van jullie als gezin te kijken. Om iets te kunnen veranderen binnen een gezin is het belangrijk dat er allereerst verbinding is tussen de gezinsleden.
Dit doe ik door te werken vanuit de principes van verbindend en responsief ouderschap. We zullen daarom eerst samen kijken hoe het gaat met de relatie tussen jou en je kind. Je leert als ouders steeds voor ogen te blijven houden: “Wat moet mijn kind nog leren en hoe kan ik daar als ouder bij helpen?”. 

Vanuit daar ga je oefenen in het krijgen van vertrouwen in jezelf en je kind, luisteren, leren aansluiten en communiceren vanuit respect en autonomie. Dit doe je met behulp van systeemgesprekken. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie, die ook wel relatie- en gezinstherapie wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke anderen zoals een partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken kunnen worden bij de therapie. Samen kijken we wie voor jullie deze belangrijke mensen zijn. 

Mijn visie is dat je met kinderen in hun eigen leef- en leeromgeving moet werken, omdat het daar nu eenmaal moet gebeuren. Dat betekent dat ik ook bij jullie thuis of op school kom. Je krijgt van mij uitleg, tips en oefeningen. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Als gezin houdt je hierbij eigen regie op het proces en proberen we samen tot een maatwerk oplossing te komen voor jouw kind en jullie gezin. 

Vanuit Mir’s World bied ik (ambulante) begeleiding, psycho-educatie en systeembehandeling. Het uitvoeren van diagnostiek behoort tot de mogelijkheden, indien dit ondersteunend is aan het proces. Ook werk ik samen met collega orthopedagogen, GZ-psychologen, vaktherapeuten en paramedici.

Mocht je je afvragen wat ik voor jullie kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Wat gezinnen over mij zeggen: