Sinterklaas als ouderschapstest

Sint

Het is weer zover…de Sint is weer in het land. Dit jaar nam hij het vliegtuig, want tja, ook de Sint zijn boot is wel eens aan vervanging toe. De ene ouder vind het heerlijk: al die blije smoeltjes, kadootjes kopen, surprises maken en pepernoten all over the place. Ze zingen elke avond het hardste mee met alle golden oldies en proberen met hun kinderen op elke mogelijke plek een glimp van de Sint op te vangen.
Voor de andere ouder kan het overweldigend zijn: elke avond het Sinterklaas journaal, stuiterende kinderen, overal waar je kijkt en voelt pepernootkruimels en 5 december duurt nog laaaaang joh! Zeker wanneer je probeert het hele circus een beetje te vermijden, omdat anders je hele gezin ontregelt en er drie weken lang vooral strijd ontstaat thuis. Voor kinderen is dit niet anders. Het ene kind kan prima leven met het feit dat een vreemde man met al zijn vrienden ongevraagd je huis binnenstapt, de ander gaat elke avond huilend naar bed en overdenkt de dag om te zien of het vandaag wel lief is geweest. Kortom: het is voor iedereen anders.

Dit alles kan best wel wat vragen van jou als ouder. Want hoe reageer je nu op je kind? Hoe voorkom je dat je zelf uit je slof schiet, waar je je vervolgens dan weer schuldig over voelt? En hoe kun je ervoor zorgen dat zowel jij als ouder als je kinderen een fijne tijd hebben? Het kan voelen alsof je geduld en je ouderschap op de proef wordt gesteld. Wanneer je merkt dat het voor je kind of voor jezelf lastig is, zijn er een aantal tips die ik je wil meegeven:

⁃ Goede voorbereiding is het halve werk
En nee, dat betekent heus niet dat je al in augustus moet beginnen met het instuderen van Sinterklaasliedjes of alle afleveringen van het Sinterklaasjournaal van het jaar ervoor terugkijkt. Wat je wel zou kunnen doen is samen met je kind een aftelkalender maken, waarop je aangeeft wanneer het pakjesavond is. Ook kun je hierop aangeven wanneer je kind de schoen mag zetten. Wanneer je naar de intocht gaat, helpt het wanneer je van tevoren bespreekt wat jullie gaan zien, hoe lang het wachten is, etc. En als het echt heel spannend is voor je kind of het ontregelt, zou je kunnen overwegen om pakjesavond naar voren te schuiven. Want een Piet kan zich ook weleens een weekje vergissen.

⁃ Tune in bij jezelf
Welk gevoel heb jij zelf bij Sinterklaas? Heb je er fijne herinneringen aan als kind of had je een minder leuke tijd? Sommige ouders denken met weemoed terug aan de periode van kadootjes uitpakken met de hele familie, terwijl de ander zich vooral herinnert ziek te zijn geweest van de spanning. Voor de één betekende Sinterklaas misschien een keuze moeten maken tussen je gescheiden ouders of ruzie in je gezin. Terwijl bij de ander het juist even rustig was, je vader en moeder beide vrij en thuis en de sfeer relaxed. Ga eens terug naar jouw kleine kind…wat voel je? Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je ook beter een onderscheid maken tussen wat je nu voelt en wat er bovenkomt van vroeger. Dit helpt je je emoties in het hier en nu beter reguleren.

⁃ Ondertitel emoties bij je kind
Sommige ouders lijkt het te overvallen wanneer hun anders zo rustige kind opeens hyper door het huis stuitert of om het minste of geringste overstuur raakt. In plaats van boos te worden of te blijven waarschuwen dat het daarmee moet stoppen, zou je kunnen benoemen wat je ziet en wat je denkt dat er bij je kind gebeurd. ‘Goh, ik merk dat je snel boos of verdrietig doet. Misschien vind je het nu even allemaal druk en spannend, klopt dat?’ Door als het ware het gevoel van je kind te ondertitelen worden kinderen zich meer bewust van hun gevoel en leren zij zichzelf beter leren reguleren.

⁃ Bouw voldoende rust in
Wanneer je omgeving heel van je vraagt (bijvoorbeeld doordat er veel mensen tegelijkertijd zijn of verschillende festiviteiten achter elkaar) kan het helpend zijn om te zorgen voor voldoende rustmomentjes. Je kunt eens proberen om bijvoorbeeld steeds een aantal rustdagen tussen de festiviteiten in te plannen. Dat betekent dat je als ouder gaat kiezen voor de leukste activiteiten. Ook op pakjesavond kan het betekenen dat je tussen de pakjes door een hapje eet, een spelletje speelt of er juist voor kiest het alleen met je gezin te vieren in plaats van met de hele familie.

⁃ De natuur werkt helend
Mocht je met bovenstaande tips merken dat er nog steeds veel onrust in je lijf of dat van je kind is, ga er dan op uit. Ga wandelen in de bossen of de duinen. En probeer bewust de rust in je op te nemen: wat hoor je, wat zie je, wat ruik je?

Hopelijk heb je hier iets aan. Bedenk dat er geen regels zijn over hoe je Sinterklaas viert. Doe wat werkt voor jou en je gezin, dan doorsta je de ‘test’ prima. Linksom of rechtsom wens ik je een fijne periode toe.

Sharing is caring